Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Uszatka (Asio otus)

Piotr Przybyła

Charakterystyka/ morfologia

Uszatka (Asio otus)

Systematyka
rząd: sowy (Strigiformes)
rodzina: puszczykowate (Strigidae)
gatunek: Uszatka (Asio otus)

Charakterystyka/ morfologia
Sowa średniej wielkości z płoworudą szlarą, pomarańczowymi oczami oraz pęczkami piór na wierzchołku głowy, przypominającymi uszy. Wierzch ciała szarobrązowy z ciemniejszymi kreskami na grzbiecie. Na skrzydłach i ogonie widać delikatne prążki. Spód ciała płowożółty i równomiernie kreskowany. Podczas spoczynku uszatka sprawia wrażenie napuszonej, zaniepokojona wyciąga ciało, stawia uszy i przymyka oczy upodabniając się do gałęzi drzewa. Długość ciała 33 – 37 cm, rozpiętość skrzydeł 86 – 100 cm, waga 210 – 370 g. Częściowo wędrowna. Przemieszczają się głównie ptaki z północy , pozostałe spędzają zimę w obrębie swojego rewiru. Często wędrówki są uzależnione od obfitości pokarmu.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Zasiedla skraje lasów, śródpolne zadrzewienia, parki oraz przydrożne aleje drzew. Zimą uszatki gromadzą się w stada, które dzień przesypiają w koronach drzew iglastych, często na obrzeżach miast, cmentarzach, na pojedynczych drzewach w obejściach budynków mieszkalnych i parkach. Niezależnie od pory roku gatunek ten poluje na terenach otwartych takich jak łąki, czy pola uprawne. Uaktywnia się dopiero o zmierzchu. Podstawa jadłospisu uszatki są norniki chwytane na ziemi z niskiego lotu. Żywi się ona również innymi drobnymi ssakami i ptakami.

Rozwój osobniczy
Gniazduje w starym gnieździe wrony, ptaków drapieżnych, wyjątkowo w dziuplach. Wyprowadza jeden lęg, bardzo rzadko dwa.. Składa 4 – 5 białych okrągłych jaj. Jaja wysiaduje tylko samica samiec dostarcza jedzenia. Młode staja się samodzielne w wieku 3 miesięcy.

Status gatunku
Objęty ścisłą ochroną gatunkową .

Przygotowała: Wanda Kula

 

Dołącz do grupy czołowych fotografów polskiej przyrody,

pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.

Dołącz teraz