Towarzystwo Fotografii Przyrodniczej

Aby skorzystać z pełnej wersji serwisu Zarejestruj się

Sikora uboga ( Parus palustris)

Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina: sikorowate ( Paridae)
gatunek: Sikora uboga ( Parus palustris)

Charakterystyka/ morfologia
Przypomina wyglądem czarnogłówkę , od której różni się jednak proporcjonalnie mniejszą głową oraz równo ściętym ogonem. Dorosłe ptaki mają krawacik na gardle krótszy i węższy czapeczkę z metalicznym połyskiem, z tym że u ptaków młodych czapeczka jest matowa. Boki głowy szare, wierzch ciała jednolicie szarobrunatny, spód brudnobiały. Najłatwiej odróżnić te dwie sikory po głosie Sikora uboga odzywa się charakterystycznym, krótkim „ pitsju” po którym niekiedy nasypuje szybkie „de de de”. Długość ciała 11 - 12 cm, rozpiętość skrzydeł 18 – 19,5 cm, waga 9 - 14 g.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Zasiedla głównie lasy liściaste i mieszane. Prowadzi osiadły tryb życia i zajmuje przy tym stosunkowo duże terytorium lęgowe. Wiosna i latem żywi się głównie owadami i pająkami, a przez pozostałą część roku je nasiona i owoce.

Rozwój osobniczy
Monogamiczna. Gnieździ się w dziuplach, a wyjątkowo także w skrzynkach lęgowych, lub na ziemi, miedzy korzeniami drzew. Potrafi też samodzielnie powiększać naturalne otwory w wypróchniałych pniach drzew, aby przystosować je do swoich potrzeb. Buduje gniazdo z mchu i innych materiałów roślinnych i wyściela je włosiem i niekiedy piórami. Z reguły wyprowadza jeden lęg, którego wielkość zależy od zajmowanej dziupli. Składanie od 5 do 12 jaj zaczyna w kwietniu lub w maju. Ich wysiadywaniem przez 13 – 17 dni zajmuje się wyłącznie samica. W karmieniu biorą udział oboje rodzice. Młode są lotne w ciągu 17 – 20 dni od wylęgu. Po raz pierwszy młode ptaki przystępują do rozrodu mając rok i osiedlają się zwykle w odległości kilku kilometrów od miejsca, w którym przyszły na świat.

Status gatunku
Objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula