Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Sikora sosnówka (Parus ater)

Marek. Wysocki.

Charakterystyka/ morfologia

Sikora sosnówka (Parus ater)

Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina: sikorowate ( Paridae)
gatunek: Sikora sosnówka (Parus ater)

Charakterystyka/ morfologia
Przypomina wyglądem bogatkę, lecz jest od niej wyraźnie mniejsza, bardziej krępa i ma proporcjonalnie krótszy ogon. Ponadto odznacza się biała plama na potylicy i karku, bardziej szarym wierzchem ciała oraz beżowym spodem. Nie ma podłużnego, czarnego paska pośrodku piersi i brzucha, za to na skrzydłach występują dwa białe paski pokrywowe. Obie płci wyglądają podobnie. Śpiewa często i chętnie. Milknie jedynie podczas nie sprzyjającej pogody, ale odzywa się natychmiast, gdy zaświeci słońce. Długość ciała 10 – 11 cm, rozpiętość skrzydeł 17 – 21 cm, waga 7,5 – 10 g. W zimie podejmuje w stadkach niewielkie wędrówki.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Siedliskiem sosnówki są różnego typu bory i lasy liściaste z udziałem drzew iglastych. Prowadzi stadny tryb życia, jedynie w okresie lęgowym wykazuje terytorializm. Nocuje pojedynczo wśród gałązek drzew. Żywi się głównie owadami i pająkami, a także nasionami drzew iglastych. Bardzo ruchliwa, żeruje na zewnętrznej strefie koron drzew, często zwieszając się grzbietem w dół.

Rozwój osobniczy
Monogamiczna. Niektóre pary są ze sobą przez kilka kolejnych lat. Wyprowadza w roku do dwóch lęgów. Gnieździ się w dziuplach, spróchniałych pniach, szczelinach skalnych, niekiedy również na ziemi, pomiędzy korzeniami drzew lub w opuszczonych norach gryzoni. Gniazdo budowane jest przez samicę z mchu i wyściełane wełną lub włosiem. Jaja w liczbie od 7 do 10 składane są od końca kwietnia . Wysiaduje tylko samica, karmią oboje rodzice. Pisklęta uzyskują zdolność do lotu po 18 – 20 dniach od wyklucia, a usamodzielniają się w wieku 4 – 5 tygodni. Do rozrodu przystępują już w następnym roku.

Status gatunku
Objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula

Dołącz do grupy czołowych fotografów polskiej przyrody,

pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.

Dołącz teraz