Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Remiz (Remiz pendulinus)

Krzysztof Wróblewski

Charakterystyka/ morfologia

Remiz (Remiz pendulinus)

Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina:
remizy (Remizidae)
gatunek: Remiz (Remiz pendulinus)

Charakterystyka/ morfologia
Przypomina rozmiarami i sylwetka drobną sikorę. Samiec w okresie lęgowym ma na tle białej głowy czarna maskę. Grzbiet i wierzch skrzydeł rdzawobrązowe, spód ciała jest kremowy w rdzawe plamki. Samica jest jaśniejszą , ma wyższą maskę i nie ma plamek na piersi. W szacie spoczynkowej obie płci wyglądają podobnie i maja szarawą głowę. Młode różnią się od dorosłych jednolicie płowobrązowym ubarwieniem głowy i grzbietu. Wspina się po cienkich gałązkach drzew, łodygach i kwiatostanach trzciny i pałki. Lot ma zręczny, falisty. Długość ciała 10- 11 cm, rozpiętość skrzydeł 16 - 18 cm, waga ok. 8,5 – 10,5 g . Wędrowny. U nas od marca do listopada.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Zamieszkuje nad brzegami rzek i różnego rodzaju akwenów, w tym nad niewielkimi, śródpolnymi oczkami, w miejscu gdzie występują skupiska brzóz, wierzb i olch. Poza okresem lęgowym skupia się w stada i gromadnie nocuje w trzcinowiskach. Żywi się głównie jajami, larwami i gąsienicami owadów. Ponadto zjada pajęczaki oraz nasiona roślin, zwłaszcza wierzby, topoli trzciny.

Rozwój osobniczy
Są ptakami, u których zarówno samce i samice łączą się kolejno z kilkoma partnerami i więź między nimi utrzymuje się do momentu złożenia 5 do 8 jaj. Aby zwrócić na siebie uwagę samicy, samiec przystępuje samodzielnie do budowy gniazda. Ma ono postać owalnego worka z otworem wlotowym w kształcie rękawa i jest zbudowany z włókien oraz puchu roślin i jest prawie białe. Zainteresowana samica bierze udział w rozbudowie gniazda, lecz zanim złoży jaja, samiec przystępuję zwykle do budowy następnego gniazda. Pierwsze zniesienia pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Wysiadywaniem i opieką nad pisklętami zajmuje się samica lub rzadziej samiec. Ten z ptaków, który jest „wolny”, szuka najczęściej kolejnego partnera. Okres inkubacji trwa 13 – 14 dni. Młode wylegają się w tym samym czasie. Zdolność do lotu uzyskują po upływie 18 – 26 dni. Lęgi są często porzucane przez ptaki w trakcie wysiadywania, choć niektórym ptakom udaje się wyprowadzić dwa legi w sezonie.

Status gatunku
Objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula