Towarzystwo Fotografii Przyrodniczej

Aby skorzystać z pełnej wersji serwisu Zarejestruj się

 Potrzos (Emberiza schoeniclus)

 

Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina: trznadlowate (Emberizidae)
gatunek: Potrzos (Emberiza schoeniclus)

Charakterystyka/ morfologia
Zbliżony wielkością do trznadla. Samiec w szacie godowej ma ciemną głowę, gardło i przód piersi oraz biały wąs i obrożę na karku. Wierzch ciała rdzawobrązowy z ciemnobrunatnymi smugami, a spód białawy z ciemnym kreskowaniem na bokach. Samica w okresie lęgowym ma brązowa głowę, szary kark i boki szyi, białawą brew i gardło oraz czarny pasek podbródkowy. Przesiaduje na łodygach trzcin, skacze po ziemi. Lot ma zręczny, falisty. Śpiewa siedząc na wierzchołku trzciny, krzaka. Długość ciała 16 - 17 cm, rozpiętość skrzydeł 21 - 28cm, waga ok. 15 - 27 g Ptak wędrowny. U nas od marca do października.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Zasiedla trzcinowiska i krzaczaste zarośla porastające brzegi cieków i zbiorników wodnych oraz tereny podmokłe. Można go spotkać na zarastających śródpolnych rowach. Żywi się głównie nasionami traw i trzcin i pędami roślin a w okresie rozrodu owadami, ich larwami i poczwarkami, pajęczakami.

Rozwój osobniczy
Z zimowisk wraca w marcu. Okres lęgowy od maja do lipca. Jest monogamiczny , w ciągu sezonu wyprowadza jeden lęg lub wyjątkowo dwa. Samica wyszukuje odpowiednio suche miejsce, w którym gromadzi źdźbła traw, kawałki liści, , trzcin i mech. Z materiałów tych buduje gniazdo wyściełając je trawą i włosiem. Gniazdo jest zwykle umieszczone na ziemi, lub nisko nad nią , zawsze dobrze ukryte pod zwisającymi kępami traw, turzyc, wśród połamanych trzcin. Czasami gniazdo znajduje się daleko od wody w miejscach porośniętych pokrzywami, lucerną itp. Tam samodzielnie wysiaduje przez 12 – 14 dni 5 do 6 jaj z charakterystycznym trznadlowym wzorem na zmiennym tle. Samiec przebywa najczęściej w pobliżu gniazda. Młode karmione są przez oboje rodziców i zastają w gnieździe przez 11- 13 dni. Opuszczając gniazdo kryją się w trawach i trzcinach w jego pobliżu. Rodzice zbierają dla nich małe mięczaki, skorupiaki i owady z roślin, z ziemi i nawet z wody aż do usamodzielnienia.

Status gatunku
Objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula