Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Ortolan (Emberiza hortulana)

Marcin Popławski

Charakterystyka/ morfologia

Ortolan (Emberiza hortulana)

Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina: trznadlowate (Emberizidae)
gatunek: Ortolan (Emberiza hortulana)

Charakterystyka/ morfologia
Przypomina trznadla.Charakterystyczne cechy widoczne we wszystkich szatach to wyraźna obrączka oczna, jasnożółty wąs, ograniczony paskiem przyżuchwowym od gardła, oraz cielisty dziób. Samiec ma oliwkowoszarą głowę i pierś oraz cynamonowordzawy brzuch. U samicy te kolory są bardziej przygaszone i pierś w różnym stopniu kreskowana. Młode są jednobarwnie brązowe i obficiej kreskowane. Płochliwy i trudy do obserwacji. Głos bardziej miękki od trznadla, o dzwoniącym brzmieniu. Odlatuje do tropikalnej Afryki w sierpniu – wrześniu, wraca kwiecień- maj. Długość ciała 15 cm, rozpiętość skrzydeł 26 cm, waga około 25 g.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Występuje na otwartych terenach z pojedynczymi drzewami, chętnie na terenach zalewowych rzek czy na pograniczu zadrzewień i terenów uprawnych, także na suchych terenach górskich. W skład jego pożywienia wchodzą owady i inne drobne bezkręgowce, których poszukuje w koronach drzew bądź chwyta w powietrzu , oraz nasiona roślin zbierane z ziemi.

Rozwój osobniczy
Wiosną samce przesiadują na gałęziach drzew bądź przewodach linii energetycznej i sygnalizują śpiewem zajęcie terytorium. Gniazdo buduje na ziemi ,w trawie, w koniczynie lub zbożu, usłane z korzonków, liści i źdźbeł oraz miękko wyścielone delikatnym materiałem roślinnym i włosiem. Składa 4 do 6 kremowych jaj z plamami i kreskami od ciemno brązowego do czerwonego. Jaja wysiaduje samca przez 10 – 13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 2 tygodniach opieki rodzicielskiej. Niektóre pary wyprowadzają drugi lęg. Po zakończeniu sezonu lęgowego zbierają się w małe stadka i odlatują w sierpniu na zimowiska w Afryce i na półwyspie Arabskim.

Status gatunku
Gatunek objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula

Dołącz do grupy czołowych fotografów polskiej przyrody,

pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.

Dołącz teraz