Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Modraszka (Parus caeruleus)

Romuald Tadajewski

Charakterystyka/ morfologia

 

Modraszka, sikora modra Parus caeruleus)

 

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: sikorowate (Paridae)
Gatunek: Modraszka, sikora modra ( Parus caeruleus)

Charakterystyka/ morfologia
Mniejsza i jaśniejsza od sikory bogatki, z niebieską, biało obwiedzioną czapeczką i intensywnie niebieskimi, zwłaszcza u samca , skrzydłami, wierzch ciała oliwkowo-zielony, spód jasno-żółty. Przez środek brzucha przebiega niewyraźny, ciemniejszy, czarniawy pasek. Czoło i policzki białe. Dziób czarny, tęczówki oczu ciemnobrązowe, a nogi szaroniebieskie. Młode ptaki są wyraźnie bledsze , z oliwkowa czapeczką, żółtymi policzkami zielononiebieskimi skrzydłami. Płeć ptaków obserwowanych w terenie jest praktycznie nie do oznaczenia. Głos modraszki jest wysoki, przypominający gwizd, podobny do głosów innych przedstawicieli rodziny sikorowatych. Sprawnie porusza się wśród cienkich gałązek, często zawisa głową w dół. Dziób cienki, ale ostry i dość silny. Sikory widzą zarówno widzialny dla człowieka zakres fal elektromagnetycznych, jak i odcienie UV. Długość ciała: 11-12 cm, rozpiętość skrzydeł 20 cm, waga do 11 g.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Modraszka, tak jak inne sikory, to ptak typowo leśny. Występuje licznie w lasach liściastych i mieszanych a także w parkach, sadach i ogrodach. Modraszki to ptaki owadożerne, Zjadają owady (od jaj po imago), pajęczaki i inne drobne bezkręgowce oraz małe nasiona (również drzew). Wiosną oprócz pokarmu roślinnego jedzą również nektar wierzbowy, pączki i soki drzew, a jesienią i zimą zbierają się w trzcinowiskach , gdzie wyszukują larwy i poczwarki owadów. lecz kiedy brakuje im owadów, uzupełniają dietę oleistymi nasionami. Obok bogatek są jednymi z najczęstszych gości w naszych karmnikach. Ich ulubione pokarmy to: słonecznik, kule tłuszczowe, nie solona słonina, orzechy arachidowe, mak, konopie.

Rozwój osobniczy
Modraszka swoje gniazdo ze mchu, sierści i piór buduje w dziuplach, stosach drewna, a czasem nawet w małych norach. U mnie na działce gniazdowała w słupku ogrodzeniowym. Chętnie korzysta ze skrzynek lęgowych typu A1, w których preferuje otwór o średnicy 27 mm. W gnieździe samica składa 7-13 białych, blado-brązowych, nakrapianych jaj, które wysiaduje około14 dni. Pisklęta, gniazdowniki, opuszczają gniazdo po 17–18 dniach. Liczba potomstwa jest tak duża, że wykarmienie młodych wymaga od obu rodziców dużego wysiłku. Karmią je owadami i ich larwami (gąsienice i czerwie). Liczne z nich to szkodniki upraw. Silnie rozwinięty instynkt macierzyński sprawia jednak, że przynoszą im pokarm tydzień, a nawet dwa tygodnie po wyjściu z gniazda. W ciągu jednego sezonu modraszki wyprowadzają do dwóch lęgów. Modraszki to głównie ptaki osiadłe, które jednak mogą podejmować wędrówki w obrębie kontynentu europejskiego. U nas w okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny, oprócz naszych przebywają także ptaki, które przyleciały z północnej i wschodniej Europy, żeby tu przezimować w łagodniejszych warunkach. Zimą sikorki te bardzo często nocują w skrzynkach lęgowych, dlatego należy pamiętać o oczyszczeniu skrzynek w październiku, żeby nie narażać nocujących w nich ptaków na liczne w gniazdach ptasie pasożyty.

Status gatunku
Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową .
Przygotowała: Wanda Kula

 

Dołącz do grupy czołowych fotografów polskiej przyrody,

pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.

Dołącz teraz