Towarzystwo Fotografii Przyrodniczej

Aby skorzystać z pełnej wersji serwisu Zarejestruj się

 

Mazurek, wróbel skalny (Passer montanus)

 

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Podrząd: śpiewające (Oscines)
Rodzina: wróble (Passeridae)
Rodzaj: wróbel (Passer)
Gatunek: Mazurek wróbel skalny (Passer montanus)

Charakterystyka/ morfologia
Ubarwiony bardzo posobnie do samca wróbla, trochę odeń mniejszy. Cechą rozpoznawczą gatunku jest czarna plama na białym policzku. Poza tym mazurek ma brązowy wierzch głowy, a na skrzydłach dwie białe pręgi. Obie płci ubarwione jednakowo. Wierzch ciała ciemnobrązowy z paskowaniem, spód jednolicie brązowoszary. Wokół szyi biała obroża, na podgardlu mały czarny śliniaczek Dziób czarny, nogi jasnobrązowe. Młode podobne do dorosłych, ale nieco jaśniejsze. Samiec i samica nie różnią się wyglądem. Mazurek poza sezonem lęgowym trzyma się w niewielkich stadkach. Długość ciała: 10-12 cm, rozpiętość skrzydeł 20-22 cm, a waga do 24 g.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Mazurka można łatwo pomylić z wróblem, z którym często dzieli środowisko wśród zabudowań. Jednak bardziej niż wróbel wymaga w swym siedlisku obecności drzew, stąd najczęściej można go spotkać na obrzeżach miejskich osiedli, w dzielnicach domów jednorodzinnych, na terenach ogródków działkowych, czasem w miejskich parkach, no i w większości wsi. Zajmuje przede wszystkim tereny zabudowane, zadrzewienia śródpolne, parki, sady, ogrody, ogródki działkowe, a także skraje lasów graniczące z polami i łąkami. Pokarmem mazurka wiosną i latem są przeważnie drobne owady (dorosłe, poczwarki, larwy, jaja), pająki i inne bezkręgowce zbierane na ziemi oraz nasiona zbóż, chwastów, drzew i krzewów a jesienią i zimą tylko nasiona.

Rozwój osobniczy
Tworzy pary monogamiczne. Może gniazdować kolonijnie. Gniazdo ukryte dziupli albo w otworze w ścianie budynku, czasem wewnątrz gniazda opuszczonego przez jaskółkę, chętnie zakładane w budce lęgowej, ułożone z dużej ilości cienkich kłączy, korzonków i traw, wysłane piórami. Wyprowadza 2 lęgi w roku. Od kwietnia do czerwca składa po 4–6 jaj w zniesieniu, o średnich wymiarach 19×14 mm, o tle bardzo zmiennym: od białego poprzez niebieskobiały do bladozielonego lub ciemnobrązowego z licznymi plamkami. Jaja wysiaduje samica przez okres 13-14 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 15–16 dniach i karmione są przez parę rodziców. W stadkach mazurków tworzących się po lęgach, są ptaki ważniejsze i mniej ważne, czyli te które mogą wybierać pokarm i mają pierwszeństwo w jego zjadaniu i te, które muszą czekać na swoją kolej, oraz te, które jako ostatnie jedzą to, co pozostało. Uprzywilejowaną pozycję zdobywają osobniki najbardziej agresywne, najczęściej straszące konkurentów wrogimi pozami i gestami lub wszczynające bójki z ciągnięciem za ogon oraz dziobaniem po nogach i głowie.

Status Gatunku
Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową

Przygotowała : Wanda Kula