Towarzystwo Fotografii Przyrodniczej

Aby skorzystać z pełnej wersji serwisu Zarejestruj się

Krwawodziób (Tringa totanus)

Systematyka
Rząd: siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: bekasowate (Scolopacidae)
Gatunek: Krwawodziób (Tringa totanus)

Charakterystyka/ morfologia
Ptak średniej wielkości o długim dziobie i nogach, długiej szczupłej szyi i krótkim ogonie. Nasada dzioba oraz nogi są jasno pomarańczowo czerwone, koniec dzioba czarny. W locie dobrze widać białą przepaskę na tylnej krawędzi skrzydeł , biały kuper i szarawo brązowy, poprzecznie prążkowany ogon. Dorosłe ptaki są z wierzchu brązowe w ciemne plamki, od spodu białe też z plamkami. W szacie spoczynkowej wierzch ciała jest prawie jednolicie szary. Młode są mocniej nakrapiane i mają żółtawe nogi. Ptak chodzi po ziemi oraz brodzi. Lata szybko. Często się odzywa: fletowe „czu”, trzysylabowe „ czu hu u” oraz głos alarmowy „czjik”. Jego głos to powtarzane „tuuli tuuli tuuli”. Długość ciała 26 – 31 cm, rozpiętość skrzydeł 40 – 65 cm, waga 85 - 170 g.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Podmokłe łąki i pastwiska, nisko zarośnięte brzegi wód, w okresie spoczynkowym głównie płaskie podmokłe brzegi to jego środowisko. Żeruje całymi dniami przeszukując muł . Poluje tam na drobne bezkręgowce wydobywane z błotnistej wody i mułu. Zbiera też pokarm z ziemi. Są to owady, mięczaki, skorupiaki, pająki, dietę uzupełnia zielonymi częściami roślin. Nocą w zbitych grupach poluje na podmokłych brzegach na ślimaki, które wyszukuje za pomocą komórek czuciowych znajdujących się na czubku nosa.

Rozwój osobniczy
Można go spotkać na terenach lęgowych od marca do sierpnia gdzie w czasie toków zatacza kręgi falistym lotem uderzając szybko i płytko skrzydłami i i odzywając się wolnym „ tjuu tjuu tjuu” nad terytorium lęgowym . Na ziemi tańczy drobnymi kroczkami wokół swojej towarzyszki opuszczając lub rozwijając skrzydła. Gniazdo to jamka w ziemi pośród traw starannie wysłana suchymi źdźbłami traw i liśćmi. Może tworzyć kolonie. Wyprowadza jeden lęg w roku. Samica składa 4 żółtobrązowe, ciemno nakrapiane zwłaszcza na grubym końcu jaja, które są wysiadywane na zmianę przez obydwoje rodziców przez 24 dni. Dotąd kryjące się i ostrożne dorosłe ptaki stają się krzykliwe i agresywne wobec intruzów. Pisklęta, którymi opiekują się oboje rodzice szybko opuszczają gniazdo i uzyskują samodzielność po 30 dniach. Opuszczają miejsca lęgowe i włóczą się po błotnistych brzegach stawów i jezior. Młode w razie niebezpieczeństwa przywierają do podłoża i stają się prawie niewidoczne. Poza sezonem lęgowym żyje w małych grupach lub stadach. Odlatuje w lipcu- sierpniu.

Status gatunku
Objęty ochroną gatunkową . Liczebność tego gatunku zmniejsza się przez osuszanie łąk, zaprzestanie wypasu bydła i wykaszanie łąk na terenach bagiennych.

Przygotowała: Wanda Kula