Towarzystwo Fotografii Przyrodniczej

Aby skorzystać z pełnej wersji serwisu Zarejestruj się

Kropiatka, (Porzana porzana)

Systematyka
rząd: żurawiowe (Gruiformes)
rodzina: chruścielowate
gatunek: Kropiatka, (Porzana porzana)

Charakterystyka/ morfologia
Ptak wielkości szpaka. Samiec i samica podobne do siebie, choć samica ma jaśniejszą głowę i podgardle w jasne kropki. Wierzch ciała oliwkowobrązowy z małymi czarnymi i białymi plamkami. Boki głowy i szyi oraz pierś szaro-niebiesko-brązowe. Boki w brązowo-białe pionowe pręgi. Nogi żółtozielonkawe. Dziób pomarańczowy u nasady, zielony w środku, zakończony brunatno. Jest on krótki i prosty. Skrzydła ciemnobrązowe w czarne kropki. Charakterystyczną cechą jest brązowo-żółte zabarwienie piór podogonowych bez białych poprzecznych pręg. Młode niemal identyczne, lecz o znacznie jaśniejszym, kremowo-białawym, spodzie. Długość ciała 22–24 cm, rozpiętość skrzydeł 37–42 cm, waga 55–145 g. Trudna do obserwacji – prowadzi bardzo skryty tryb życia pod osłoną gęstej roślinności na brzegach stawów, leniwie płynących rzek i na bagnach. Widywana jest najczęściej o zmroku, gdy poszukuje pożywienia w mule. Łatwiej ją jednak usłyszeć niż zobaczyć. Pogwizdywania kropiatki słychać najczęściej wiosną lub latem o zmroku i w nocy. Odgłos ten przypomina uderzenie batem. W czasie toków odzywa się ciągle powtarzanym "tryk trek tryk trek", co wskazuje zarazem miejsca lęgowe. Poza tym okresem jest raczej milcząca.

Biotop/ preferencje pokarmowe
Wybiera płytkie, gęsto zarośnięte zbiorniki wodne otoczone podmokłymi łąkami, choć jest luźno związana z wodą. Chętnie je owady i inne małe zwierzęta. Dietę uzupełnia uzupełnia nasionami i częściami zielonymi roślin.

Rozwój osobniczy
Wiosną zajmuje niewielki, ale gwałtownie broniony rewir. Gnieździ się na brzegu lub kępie, na wysychających bagnach, w pobliżu wody, ale również na dość suchych terenach blisko pól uprawnych. Gniazdo ukryte w roślinności, głównie wśród suchych liści turzyc i traw. Wyściółkę stanowią jednak delikatniejsze materiały. W ciągu roku wyprowadza jeden lub dwa lęgi, składając w kwietniu i czerwcu 8 do 14 żółtawych lub brunatnawych ciemno nakrapianych jaj. Jaja wysiadywane są przez okres 18–21 dni przez obydwoje rodziców. Często zdarza się, że wylęg nie następuje jednocześnie (opóźnienie może nawet wynieść 4 doby). Wtedy samica wysiaduje pozostałe jaja, a samiec karmi już wyklute młode. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 72 godzinach, jednak jeszcze w nim nocują. Mają już wielobarwne dzioby. Rodzice karmią młode do 3. tygodnia życia, jednak zdolność do lotu pisklęta uzyskują dopiero w 6. lub 7. tygodniu życia. Pokarm dorosła para przynosi młodym w dziobach. To głównie mięczaki, owady i ich larwy, skorupiaki i robaki. Z końcem lata kropiatka wyprowadza drugi lęg. Wędrowna. Odlatuje w końcu sierpnia do września do tropikalnej Afryki, skąd wraca w kwietniu. Przeloty trwają nocą.

Status gatunku
W Polsce objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Przygotowała: Wanda Kula