Zaloguj się

Nie pamiętam hasła
Nie masz konta? Załóż je

Zarejestruj się

Masz już konto? Zaloguj się

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Twoje zdjęcie zostało poprawnie dodane do forum

Zamknij

Dziękujemy za dodanie zdjęcia

Dostę do strony tylko dla zalogowanych

Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.

Zmień hasło

Edytuj profil

Zdjęcie profilowe

Informacje

Login
Hasło********Zmień
Imię i nazwisko
Typ konta
E-mailEdytuj
UlicaEdytuj
Nr. DomuEdytuj
MiastoEdytuj
Kod PocztowyEdytuj
Strona wwwEdytuj
TelefonEdytuj

O użytkowniku

Informacje o koncie

Data rejestracji
Data subskrypcji
Ostatnie logowanie

Ustawienia i prywatność

Ukryj dane osobowe dla zalogowanych użytkowników
Pokaż mój profil niezalogowanym użytkownikom

Czapla biała (Egretta alba)

Kacper Borkowski

Charakterystyka/ morfologia

 CZAPLA BIAŁA (Egretta alba)

 

Systematyka

Rząd: brodzące (Ciconiiformes)

Rodzina: czaplowate (Ardeidae)

Rodzaj: Ardea

Gatunek: czapla biała (Egretta alba)

 

Charakterystyka/ morfologia

Czapla biała jest zbliżona wielkością do czapli siwej, ma jednak dłuższą szyję i nogi. Długość jej ciała osiąga 80-100 cm. Rozpiętość skrzydeł: 145-170 cm. Masa ciała: 750-1500g. Jej upierzenie jest całkowicie białe. Dziób w sezonie lęgowym ma kolor czarniawy z zółtą nasadą, a przez resztę roku całkowicie żółty. Fragment skóry wokół oka i u nasady dzioba jest zielonkawy.  Nogi czapli białej w okresie lęgowym są czarne, ale mogą być częściowo żółte, a niekiedy nawet czerwonawe. Nie ma zaznaczonego dymorfizmu płciowego.

 

Biotop/ preferencje pokarmowe

Czapla biała zasiedla różnego rodzaju zbiorniki wodne, doliny rzeczne i płytkie wody przybrzeżne. Przeważnie unika terenów gęsto zadrzewionych. Pożywienie stanowią zwierzęta wodne, głównie drobne, które chwyta przeważnie na płyciznach. Są to ryby, płazy, gady, drobne ssaki oraz większe owady.

 

Rozwój osobniczy

Gniazduje w koloniach (często z innymi czaplowatymi) znajdujących się w trzcinach, krzakach, sporadycznie na pojedynczych drzewach. Gniazda budowane są z suchych trzcin lub gałązek. Bywają wykorzystywane w następnym sezonie. Dawniej czapla biała odbywała lęgi w Polsce, później nie znaleziono żadnych kolonii. Obecnie znamy niewiele miejsc koloni lęgowych czapli białej. Jest gatunkiem monogamicznym. Przystępuje do lęgu w wieku 2 lat.  Do kojarzenia się ptaków w pary dochodzi wiosną.  Lęgi czapli białych wyprowadzane są raz w roku. Samica składa 4-5  niebieskozielonych jaj. Samica składa je w odstępach 2 dni i wysiaduje je przez 25-26 dni na zmianę z samcem. Młode stają się lotne po ok. 6 tygodniach.

 

Status gatunku

Czapla biała jest gatunkiem objętym ochroną ścisłą.

 

Autor: Maciej Jaroszewski